Files Overall Price: | 0.00 | |
Videos Overall Price: | 0.00 | |
Total Overall Price: | 0 | |
Sold By: | Pooja Singla |
Ncert solutions for class 11 Computer Science Python Chapter 2 Software Concepts are prepared by CBSE student eCARE expert to score good marks in class 11. Classes 11 Computer Science Python Chapter 2 Software Concepts contain many topics which are very important to score good in class 11. There are some important topic mentioned below:
Software represents the set of programs that controls the operation of a computer system and utilizes hardware.
Software are of two types :
System Software : The software which controls the internal operations of the computer and creates an interface with software and hardware is known as system software.
The system softwares can be divided into two categories :
Operating System is a software program which manages the hardware and software resources and links them. It creates an interface between hardware and software. It is a bridge between the hardware and the software.
Question 1:
Name any two popular word processing software.
Answer:
Two popular word processing software are :
Question 2:
Expand OS.
Answer:
OS stands for Operating System.
Question 3:
Name the categories in which the software are classified.
Answer:
Software are classified into following two categories :
Question 4:
Name the various categories of system software.
Answer:
System software are divided into following two categories :
Question 5:
Expand DBMS.
Answer:
DBMS stands for Data Base Management System.
Question 6:
What is the full form of DTE
Answer:
DTP stands for Desk Top Publishing.
Question 7:
Expand IOCS.
Answer:
IOCS stands for Input-Output Control System.
Question 8:
Write the name of the part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done.
Answer:
Operation code.
Question 9:
A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution.
Answer:
Linking loader.
Question 10:
Which system software does the job of merging the records from two files into one ?
Answer:
Utility program.
Question 11:
A computer cannot “boot” if it does not have the____.
Answer:
Operating system.
Question 12:
Write the name of the system program that sets up an executable program in the main memory ready for execution.
Answer:
Loader.
Question 13:
What do you mean by FIFO algorithm ?
Answer:
It means execute first job that is entered first in the queue. It stands for First In First Out algorithm. 1
Question 11:
What do you mean by bug ?
Answer:
A bug is logical error in a program.