Files Overall Price: | 0.00 | |
Videos Overall Price: | 0.00 | |
Total Overall Price: | 0 | |
Sold By: | Pooja Singla |
Ncert solutions for class 11 Computer Science Python Chapter 7 Introduction to Python are prepared by CBSE student eCARE expert to score good marks in class 11. Classes 11 Computer Science Python Chapter 7 Introduction to Python contain many topics which are very important to score good in class 11. There are some important topic mentioned below:
Python is an interpreted, interactive, object- oriented programming language. It is often compared to Tel, Perl, Scheme or Java.
It is a scripting language like Php or Asp for developing applications. Python is an interpreted, object-oriented, high-level programming language with dynamic semantics. Its high-level built in data structures, combined with dynamic typing and dynamic binding, make it very attractive for Rapid Application Development, as well as for use as a scripting or glue language to connect existing components together. Python’s simple, easy to learn syntax emphasizes readability and therefore reduces the cost of program maintenance. Python supports modules and packages, which encourages program modularity and code reuse. The Python interpreter and the extensive standard library are available in source or binary form without charge for all major platforms, and can be freely distributed.
Question 1:
Define Python ?
Answer:
Python is a high-level, interpreted, interactive and object oriented-scripting language.
Question 2:
Why Python is interpreted ?
Answer:
Python is interpreted because it processed at runtime by the interpreter and you do not need to compile your program before executing it. This is similar to PERL and PHP.
Question 3:
Is there a tool to help find bugs or perform static analysis ?
Answer:
Yes,
Question 4:
Who developed Python?
Answer:
Python was developed by Guido van Rossum in the late eighties and early nineties at the National Research Institute for Mathematics and Computer Science in the Netherlands.
Question 5:
Why Python is Easy-to-learn?
Answer:
Python has relatively few keywords, simple structure, and a clearly defined syntax. This allows the student to pick up the language in a relatively short period of time.
Question 6:
Write any feature of Python library.
Answer:
Python library is very portable and cross-platform compatible on UNIX, Windows, and Macintosh.
Question 7:
Write any one similarity between Python and OOPs
Answer:
Python supports most of the OOP concepts like encapsulation, inheritance and polymorphism.
Question 8:
Is Python compiler language or interpreter language?
Answer:
It is normally interpreted by another computer program. However subsets of the language can be compiled.